Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κρητική διατροφή- Το μυστικό της μακροζωίας.

Το καλύτερο διατροφικό πρότυπο υγείας 
    Η Μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει τις διατροφικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου. Η Ελλάδα, καθώς ανήκει στη μεσογειακή λεκάνη, ακολουθεί αυτό το διατροφικό πρότυπο. Είναι γενικώς αποδεκτό ότι η σωστή διατροφή συμβάλλει σημαντικά στην μακροζωία αλλά και στην ποιότητα της ζωής των ατόμων που την ακολουθούν. Παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ορισμένων τύπων καρκίνου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη και άλλων παθήσεων (Lorgeril et al, 2007). Διακρίνεται για τον απλό τρόπο μαγειρέματος, συνήθως βραστά και ψητά, με αποτέλεσμα τη διατήρηση θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Οι περισσότερες από τις έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς, αναγνωρίζουν την Κρητική διατροφή ως το καλύτερο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα υγιεινής διατροφής. 

    Έρευνες των χωρών της Μεσογείου όσο αναφορά τα διατροφικά πρότυπα της υγείας έχουν δείξει μεγάλες διαφορές μεταξύ τους τόσο στη διατροφή όσο και στην κατάσταση της υγείας των κατοίκων. Δεν υπάρχει μόνο ένα πρότυπο Μεσογειακής δίαιτας αλλά πολλά γεγονός που δεν είναι περίεργο καθώς οι χώρες τις Μεσογείου έχουν διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες, οικονομίες, διατροφικές συνήθειες. Οι Κρήτες έχουν συντριπτικά µικρότερη θνησιµότητα από όλους τους άλλους πληθυσµούς, Μεσογειακούς και µη. 

Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φθάνει μέχρι σήμερα. 

Ποια όμως είναι η διαφορά «Μεσογειακής διατροφής» από την «Κρητική διατροφή» ; 
    Η αποκαλούμενη «Μεσογειακή διατροφή» είναι απροσδιόριστη και αποτελεί επινόηση. Της προσδόθηκε τεχνητό περιεχόμενο εμπνευσμένο από την Κρητική διατροφή. Αντίθετα η Κρητική διατροφή έχει ιστορική υπόσταση και μπορεί να πιστοποιηθεί ως πρότυπο της υγιεινής διατροφής αφού βέβαια προσδιοριστεί με ακρίβεια το περιεχόμενό της. Τα οφέλη της είναι γνωστά ευρέως γι αυτό και προτιμάται τα τελευταία χρόνια. 

Ποια είναι τα συστατικά της Κρητικής διατροφής; 
  • Δημητριακά, ψωμί και φρυγανιές ολικής αλέσεως, ανεπεξέργαστα ζυμαρικά και μη αποφλοιωμένο ρύζι 
    • Φρούτα και λαχανικά 
    • Χόρτα 
    • Ελαιόλαδο 
    • Όσπρια 
    • Ξηροί καρποί 
    • Ψάρια, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά 
    • Κόκκινο κρέας 
    • Κόκκινο κρασί 

    Χαρακτηριστικό της Κρητικής δίαιτας, που δεν συναντάται σε καμία άλλη μεσογειακή χώρα, είναι οι νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι Κρητικοί ακολουθούσαν πιστά τις νηστείες που άλλοτε νήστευαν θαλασσινά και άλλοτε κρέας, γαλακτοκομικά και αβγά. Γύρω στις 180-200 ημέρες τον χρόνο βρίσκονταν σε περίοδο νηστείας προσφέροντας έτσι στον οργανισμό τους την απαραίτητη αποτοξίνωση.
Ασφαλιστική δικλείδα της μεσογειακής διατροφής είναι το μέτρο.

Με εκτίμηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου